Ofte stillede spørgsmål

Det kan være svært at overskue lånemarkedet. Udover at man får tilbudt 10 forskellige slags lån, så hedder de endda noget forskelligt allesammen, og selv renterne hedder noget forskelligt. Vi beskriver forskellige fordele og ulemper i forbindelse med de forskellige lån der er på markedet.

Hvad er fordelen ved at ansøge om lån online?
En af fordelene ved at ansøge om lån online på Internettet er at der er åbent hele døgnet hos alle udbydere. Du kan også med fordel sammenligne de forskellige udbydere, fx her på vores hjemmeside under vores låneoversigt.
Hvordan sammenligner jeg forbrugslån?
Loven foreskriver at låneudbydere skal angive, hvor meget de samlede årlige omkostninger i procent på et lån er. Og dette er meget vigtigt at vide når man skal ud og låne penge, da renten ikke viser hele billedet for hvor dyrt et givent lån nu også er. Denne angivelse af de samlede årlige omkostninger i procent kaldes ÅOP og er en slags kilopris for lånet. ÅOP kan bruges til at sammenligne lånene for at se, hvilket et der er billigst, når alle omkostninger, både renter og gebyrer, er regnet med.

ÅOP er kort sagt hvad det koster årligt at låne et beløb inkl. ALLE omkostninger, for hele lånets periode, men beregnet årligt. Dermed kan man sammenligne lån af forskellig løbetid, men på samme beløb.

En mere håndfast måde at bedømme et forbrugslån på, er de reelle omkostninger du påtager dig ved at låne. Dvs. hvis du skal låne 10.000 og så skal betale 14.000 tilbage - er det så pengene værd at låne 10.000 og så betale 14.000 tilbage i den periode som du har de 10.000? Er det 1 år, er ÅOP jo 40% og lyder dyrt i dette tilfælde, men alternativet kan jo være at man fx konstant har overtræk på sin bankkonto i stedet, hvilket nemt kan koste 10.000 kr. årligt overfor banken.
Hvor lang tid går der før jeg kan få penge udbetalt?
Der går normalt 2-10 hverdage for de fleste forbrugslånudbydere. På vores låneoversigt kan du se de mest populære udbyderes kriterier angående udbetaling.
Kan jeg låne når jeg er registreret i RKI?
Nej. Ribers Kreditinformation hindrer alle forbrugslån såvel som banklån.

RKI er Danmarks største register over dårlige betalere og folk der skylder penge. Registeret bruges af firmaer, butikker og lignende til at kreditvurderer og til at inddrive gæld.

Da alle lån afhænger af sikkerhed, og forbrugslån ikke er pantet i andet end personens kreditværdighed, er sikkerheden for udlåner baseret på kundens kreditværdighed, og eneste eksterne troværdige opslagsværk er disse databaser, som alle på markedet benytter.

Hvis du får lovning på at låne selv om du er registreret i RKI, er det måske angående pantebrevslån. Der ligger en konkret mulighed fordi der i forbindelse med optag af et nyt pantebrevslån, indfries et gammelt som ikke er overholdt. Man kan derved blive slettet i RKI. Dette kan kun lade sig gøre med pantebreve og ikke forbrugslån.

Hvis du kan låne selvom du står i RKI kan årsagen også være at det nye lån vil have skyhøje renter, også selvom du handler via din bank. Du bør afholde dig fra at optage lån med skyhøje renter.
Hvornår er det smart at låne?
Når udbyttet er positivt. Hvis man låner for at investere er det klogt hvis udbyttet er højere. Dette er svært med forbrugslån. Kun hvis man ellers ville være nødtsaget til at undgå at betale for et andet forbrugslån, kan et nyt forbrugslån umiddelbart godt være en god ide - forudsat at der er tale om midlertidige betalingsvanskeligheder.

Et forbrugslån bør kun optages hvis man selv har en klar overbevisning om at det er det bedste i situationen. Om man så vil bruge pengene til en rejse, et fjernsyn, betale julegaver eller tage kørekort.
Hvordan kommer jeg ud af RKI, så jeg igen kan låne?
Den nemmeste måde at komme ud af RKI på, er ved at betale en eventuel gæld.

Er du registreret med en urigtig kreditoplysning, så skriv til RKI, hvorfor du anser registreringen for forkert og forlang kvittering for sletningen. Gem kopi af dit brev.

RKI må registrere mindre gældsbeløb, men må kun videregive oplysninger om dårlige betalere, som har gæld over 1000 kroner.

Har du betalt en registreret gæld - så tjek hos bureauet, at du er slettet. Bureaet skal slette din registrering efter 5 år, selvom gælden består.
Hvor højt er låneloftet?
Der er intet bestemt låneloft ved forbrugslån. Dog er loftet hos de fleste forbrugslånudbydere omkring 40.000-50.000 kroner. Det er nemmest at få bevilget et forbrugslån når I er to om at ansøge, typisk samlevere. Når I er to er låneloftet typisk de 50.000 - og 40.000 når du er alene om at låne.
Kan jeg låne når jeg bor udenfor Danmarks grænser?
Nej. Dette gælder typisk alle lån i respektive lande. Det er et normalt krav at du har både bopæl og fast arbejde i samme land som du ansøger i.
Denne side bliver løbende revideret.
Du er velkommen til at spørge os til råds.